Onderstaand persmailtje ontving ik en wil ik graag met jullie delen. Ik ben ook heel erg benieuwd naar jullie visie op het leesonderwijs.

‘s-Hertogenbosch, 29 oktober 2020 – Zo’n 35 schrijvers, onder wie Adriaan van Dis, Ellen Deckwitz, Splinter Chabot, Kluun, Paul van Loon, Manon Sikkel, Alex Boogers en Tommy Wieringa, pleiten voor een radicaal andere aanpak van leesonderwijs. Daar is haast bij: de leesmotivatie van leerlingen is bijna nergens zo laag als in Nederland. Daarom steunen de schrijvers ‘Het nieuwe lezen’, een landelijk initiatief van educatieve uitgeverij Blink. Het doel: lezen op school weer boeiend maken.

Goed leesonderwijs begint bij boeiende verhalen die de nieuwsgierigheid prikkelen.

Vandaag lanceert Blink samen met de groep schrijvers ‘Het nieuwe lezen’, een revolutionaire nieuwe aanpak van het leesonderwijs in het basis- en voortgezet onderwijs. De aanpak is ontwikkeld in samenwerking met meer dan 500 leraren, 500 leerlingen en tientallen wetenschappers en experts van onder andere Stichting Lezen, Stichting Leerplanontwikkeling, Hogeschool Windesheim en verschillende universiteiten.

Noodklok

Het gaat niet goed met ons leesonderwijs. De leesprestaties van Nederlandse 15-jarigen liggen inmiddels onder het Europese gemiddelde: bijna een kwart is onvoldoende geletterd. Bovendien is de leesmotivatie onder jongeren bijna nergens zo laag als in Nederland. Experts en wetenschappers luiden al langer de noodklok, zoals onlangs in een manifest dat zij aanboden aan de onderwijsministers Slob en Van Engelshoven.

Vijf pijlers

‘Het nieuwe lezen’ is gebaseerd op vijf pijlers:

1. Elke dag een half uur lezen uit nieuwsgierigheid.
2. Actief en samen bezig zijn met wat je hebt gelezen.
3. Een rijke leesomgeving bieden met veel variatie en vrije keuze (ook films, audiobooks en YouTube).
4. Langer binnen hetzelfde thema lezen, in verbinding met andere vakken.
5. Taalvaardigheden in samenhang behandelen, zodat het waarom en het grotere geheel voor leerlingen duidelijk is.

Lezen uit nieuwsgierigheid

Het plezier in lezen moet weer terugkomen in het onderwijs, vindt Jorien Castelein, directeur van Blink: “Als je een goede lezer wil worden, moet je gewoon heel veel lezen: binge-lezen. Dan bereik je een bepaalde concentratie en wordt lezen een beleving. Wat we ook hebben ontdekt: je krijgt leerlingen aan het lezen als je ze boeiende verhalen voorlegt. Fictie, maar ook teksten vol kennis over de echte wereld. Daarom is het belangrijk dat zoveel schrijvers in Nederland ‘Het nieuwe lezen’ omarmen. Met hun hulp krijgen we het voor elkaar!”

Ambassadeurs

Özcan Akyol, Alex Boogers, Mano Bouzamour, Caja Cazemier, Splinter Chabot, Paulien Cornelisse, Ellen Deckwitz, Adriaan van Dis, Maarten Doorman, Ronald Giphart, Babs Gons, Tom Hofland, Roxane van Iperen, Jelle Jolles, Kluun, Pieter Koolwijk, Marco Kunst, Paul van Loon, Alma Mathijssen, Mirjam Oldenhave, Lydia Rood, Govert Schilling, Manon Sikkel, Susan Smit, Maren Stoffels, Astrid Sy, Buddy Tegenbosch, Edward van de Vendel, Simone van der Vlugt, Niña Weijers, Tommy Wieringa, Anna Woltz, Margje Woodrow, Maartje Wortel, Annejet van der Zijl.

Ik ben ontzettend benieuwd naar jullie reactie. Wat vinden jullie van deze actie? Laat het me hieronder weten! Deze actie duurt trouwens vijf weken!

Write A Comment

Jufnatasjaonline.nl maakt gebruikt van cookies. Yummie! Door verder te kijken op deze site, accepteer je het gebruik van cookies.  Meer info