Notice: Functie add_theme_support( 'html5' ) werd verkeerd aangeroepen. Je moet een array van types meegeven. Lees Foutopsporing in WordPress voor meer informatie. (Dit bericht is toegevoegd in versie 3.6.1.) in /customers/8/8/6/jufnatasjaonline.nl/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5831 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/8/6/jufnatasjaonline.nl/httpd.www/wp-includes/functions.php:5831) in /customers/8/8/6/jufnatasjaonline.nl/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 699 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/8/6/jufnatasjaonline.nl/httpd.www/wp-includes/functions.php:5831) in /customers/8/8/6/jufnatasjaonline.nl/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 707 Leren voor de toelatingstoetsen - Juf Natasja Online

In februari hoop ik te mogen beginnen aan de flexibele deeltijd opleiding van de pabo. Mijn hoogst behaalde diploma is MBO-4 en dat betekent dat ik de toelatingstoetsen moet doen voor ‘Geschiedenis’, ‘Aardrijkskunde’ en ‘Natuur-Techniek’. Maandag heb ik mijn eerste toelatingstoets: geschiedenis. Vandaag deel ik met jullie hoe ik geleerd heb en wat ik jullie kan aanraden qua boeken en websites.

goedvoorbereidnaardepabo.nl

Allereerst werd ik er na mijn aanmelding meteen op deze site gewezen. Op goedvoorbereidnaardepabo.nl staat namelijk alles wat je moet weten over de pabo toelatingstoetsen. Als ik mezelf niet vergis is dit zelfs de officiële site voor informatie en voorbereiding. Er staat precies beschreven welke toetsen je wanneer moet doen en waarom dit zo is. Dat is toch ook wel heel fijn. Bestudeer de site in ieder geval goed, want hij is belangrijk!

Er staan voorbereidingsfilmpjes op, waardoor je een beetje een idee hebt wat je moet kennen. Ook dat is natuurlijk erg fijn, want zo weet je wat je écht moet gaan leren en wat je meer gelezen kunt hebben zodat je de informatie weer hebt opgefrist.

basiskennis noordhoff

Boeken basiskennis geschiedenis, aardrijkskunde en natuur-techniek

Voordat ik goed en wel op bovenstaande site gekeken had, schafte ik een setje boeken aan. Namelijk Basiskennis Geschiedenis, Basiskennis Aardrijkskunde en Basiskennis Natuur-Techniek. Qua leren heb ik meer aan boeken dan aan online websites. Tenminste, dat leek mij het fijnste. En man, wat ben ik blij met deze boeken! Tenminste, met die van geschiedenis. Omdat ik de andere twee vakken pas in december ga toetsen, heb ik me de afgelopen maand alleen bezig gehouden met geschiedenis.

Basiskennis geschiedenis werkt met tijdsvakken als hoofdstuk en dat is enorm fijn. De onderwerpen zijn goed verdeeld in sub paragrafen om niet alle informatie door elkaar te laten lopen. Aan het eind van ieder hoofdstuk staan vragen. Ik vond ze persoonlijk pittig, maar daarom juist ook heel waardevol. De goede antwoorden staan op de website die horen bij het boek. Daarnaast kun je op diezelfde site een digitale toets per hoofdstuk vinden en nog twee ‘eindtoetsten’. Die geven allemaal duidelijk aan welke paragrafen je nog goed moet doornemen.

Wat ik trouwens iedere keer deed, was voor ik begon aan een hoofdstuk eerst die toets maken om te kijken hoe mijn basiskennis is voor ik het leer.

Flashcards

De informatie uit de boeken die mij belangrijk leken heb ik omgezet in vraag en antwoord op flashcards. Ik gebruik deze uitwisbare flashcards en die werken enorm fijn omdat je ze dus kunt ‘uitgummen’! Sowieso door het op te schrijven onthoud je informatie beter. Maar door er ook nog ‘vragen’ en ‘antwoorden’ van te maken ben je zelf al extra aan het nadenken over de informatie.

oefenen toelatingstoetsen pabo

Cito pabo voorbeeldtoetsen

Cito heeft voorbeeldtoetsen die je kunt maken en nakijken. Ideaal om te checken wat je weet en wat je nog extra moet leren. Omdat hier de vragen anders gesteld werden dan die van de boeken, word je weer in een andere denkstand gezet. En als ik het goed begrepen heb, zijn de Cito voorbeeldtoetsten degene die het meeste (of misschien wel helemaal) op de echte toetsen lijken.

Je kunt 4 toetsen per vakgebieden maken. Na het leren van de boeken heb ik er 2 gemaakt. De laatste maak ik komende zondag als allerlaatst om te weten waar ik sta. Antwoorden kun je namelijk onthouden en ik wil niet dat ik denk dat ik iets ken en dat het eigenlijk niet zo blijkt te zijn.

Toets van de dag

Via de website vo-next.nl kun je een toets van de dag maken als je jezelf inschrijft. Ik heb een demo account. Deze kun je 30 dagen gebruiken. Volgens mij betaal je daarna voor het account. Ik heb nog geen idee of ik dat ga doen. Hoe dan ook krijg je, wanneer je jezelf dus aanmeld, iedere dag een ’toets van de dag’ in je mailbox. Deze bevat 4 vragen van het desbetreffende vakgebied. Je maakt ze en aan het eind krijg je je score terug en kun je informatie erover lezen. Omdat deze vragen ook weer op een andere manier gesteld worden, is het toch ook weer een hele fijne manier om je kennis te checken. Daarbij kost het je niet zoveel tijd en dat is ook wel heel fijn.

Als ik maandag de toets gemaakt heb en ik heb de uitslag terug gekregen zal ik deze blog aanvullen met informatie over de pabo toelatingstoets. Heb jij een toelatingstoets moeten doen en zo ja, hoe heb jij hiervoor geleerd?

Pabo toelatingstoets

Oké, het is ondertussen december en ik heb ze nu alle drie gemaakt, waarvan ik geschiedenis behaald heb en de andere twee hopelijk binnen nu en twee weken de uitslag krijg. Als je de voorbeeldtoetsen oefent, dan oefen je de precieze toetsen. In ieder geval, zo zien de toetsen er uit. De vragen zijn uiteraard niet hetzelfde. Je maakt de toets digitaal en het zijn 60 meerkeuze vragen waar je 90 minuten de tijd voor hebt. Alle toetsen heb ik binnen het uur gemaakt, waarvan ik over aardrijkskunde ‘maar’ 35 minuten heb gedaan. Het is vooral goed nadenken, begrijpen wat ieder woord precies betekent en op die manier het juiste antwoord invullen. Ik wens je heel veel succes met het maken van de toetsen!

Pin dit artikel voor later:

10 Comments

 1. Ik heb afgelopen weken 2 toetsen gemaakt voor de PABO. Ik heb helaas beide niet gehaald heb ik gisteren te horen gekregen. Ik baal enorm en weet niet hoe ik hiermee om moet gaan. Heb je tips?

  • Hoi Sarah, wat balen dat je ze niet gehaald hebt! Hoe had je geleerd?
   Probeer jezelf in ieder geval weer te herpakken en hetgeen te leren waar je tijdens de toetsen tegenaan liep. En misschien een idee om de toetsen wat verder uit elkaar te plannen zodat je maar op 1 toets tegelijk hoeft te focussen? Succes!

   • Ik heb eigenlijk super goed geleerd al zeg ik het zelf. Allereerst heb ik van de boeken samenvatting gemaakt en daarnaast heb ik de handreikingen goed geleerd en de oefentoetsen gemaakt. Ik heb ze nu wel met wat meer tijd er tussen gepland, maar toch weet ik niet waar ik moet beginnen. Daarnaast ben ik erg benieuwd of er geen cursus is voor deze 3 vakken..?

    • Klinkt idd alsof je goed geleerd hebt. Heb je enig idee waar het op mis gegaan kan zijn? Twijfels, door elkaar halen van informatie?
     Ik kan je iig aanraden nog flashcards te maken. Welke toetsen heb je gedaan?

     • Ik heb de toetsen Geschiedenis en Natuur en Techniek gedaan! Ik weet niet waar het mis is gegaan, de toetsen gingen naar mijn mening super goed. Ik ging er goed doorheen en ik heb alles gecontroleerd en ik had genoeg tijd voor de toetsen.

     • Natasja

      Oe lastig dan! Sowieso kan ik je aanraden om iedere vraag écht goed te lezen: dus dat je bijna letterlijk ieder woordje ontleed.
      Voor geschiedenis zelf een tijdlijn maken zonder voorbeeld en daar zoveel mogelijk in proberen te zetten. Daarna controleren en aanvullen met hetgeen wat je er niet zelf bij had gezet. 😘

 2. Hoi! Ik moet de toetsen geschiedenis en natuur/techniek binnenkort maken. Hoe lang heb jij voor deze vakken ongeveer moeten leren?
  Ik probeer natuur/techniek nu in een kleine 3 weekjes te leren. Daarna heb ik nog 4 weken voor geschiedenis. (Alles wel binnen schooltijden van mijn kids). Denk je dat het voldoende zal zijn? Hoor graag van je! Groet Marjon

  • Ik heb in 4 weken geleerd voor geschiedenis en 2 weken voor aardrijkskunde en 2 weken natuur. Het is haalbaar, maar kost wel veel van je tijd en of je het snapt en haalt heeft ook te maken met je eigen kennis. Succes in ieder geval!

 3. Hoi! Ik heb volgende week de toelatingstoets aardrijkskunde. Ik heb al de toelatingstoets geschiedenis gemaakt en behaald. Maar ik merk dat ik aardrijkskunde echt een stuk lastiger vind en dat het echt heel veel informatie vind. Ik ken alle begrippen van aardrijkskunde maar dat is het dan ook. Ik ben echt bang dat ik het niet ga halen. Heb je misschien tips voor mij specifiek naar aardrijkskunde gericht? 🙂

  • Poeh, nee geen extra tips. Vooral herhalen, oefentoetsen maken en tijdens de toets goed lezen. Succes!

Write A Comment

Jufnatasjaonline.nl maakt gebruikt van cookies. Yummie! Door verder te kijken op deze site, accepteer je het gebruik van cookies.  Meer info